Ook al is het nog niet echt winter. Een stamppot op z’n tijd is toch wel erg lekker.

Toch zijn er veel gezondere alternatieven als we naar onze standaard boerenkool met worst kijken. Niets mis met een aardappel op z’n tijd. Echter realiseren we ons vaak niet dat alle voedingsstoffen voornamelijk in de schil zitten. En juist deze wordt door de meeste mensen niet gegeten.

 

Daarom introduceer ik graag de Bataat bij diegene die nog niet met deze zoete aardappel in aanraking zijn gekomen. Heerlijk zoet, vol met vitamines en mineralen en uitermate geschikt voor een gezonde stamppot.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg broccoli

  • 1 kg bataat

  • ca. 350 gram uien

  • 550 gram gehakt

  • Gehaktkruiden naar smaak

  • Zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel boter of olie
  • 1,5 eetlepel Griekse yoghurt

  • 100 gram geraspte belegen kaas

 

 

Bereiding:

Schil de bataat en snijdt de broccoli. Vul de pan met zoveel water zodat de bataat en brocooli net onder staat en breng aan de kook. Laat ongeveer een kwartier koken en prik dan even om te kijken of de groenten gaar zijn.

 

Snipper ondertussen de uien en laat de boter langzaam smelten in een hapjes- of diepe koekenpan. Gooi de uien er bij in en fruit ze licht, gooi vervolgens het gehakt er bij in en bak het mee. Kruid het gehakt met een beetje gehaktkruiden en/of zout en peper naar smaak. Zet het gehakt met uienmengsel vervolgens op een kleinere pit en laat het rustig sudderen.

 

Wanneer de groenten klaar zijn, giet deze af en zet na het gieten nog even terug op de vlam om het zo droog mogelijk te krijgen. Vervolgens met een stamper de broccoli en bataat fijn stampen. Voeg kruidenzout, peper, de yoghurt en de kaas toe en roer om tot het er goed door zit.

 

Even proeven of je nog moet bij kruiden met wat zout of peper. Voeg daarna het gehakt met uienmengsel toe en roer het geheel om.

 

Eet smakelijk!

 

Dit lekkere recept komt van de website van Gezond Leven Met Pien