Mijn bezoek aan de diabetesvereniging in Leusden

Onlangs was ik te gast bij de Diabetesvereniging Nederland in Leusden. Samen met nog een aantal andere leefstijl-coaches en personal-trainers kregen wij een bijscholing over de noodzaak van bewegen en diabetes. Het is best schrikken dat 1 op de 17 mensen diabetes heeft, waarvan 90% type 2. Dat zou betekenen dat ruim 25 volgers van deze FB-pagina met diabetes kampt….. De slogan “Keer diabetes om”  klopt eigenlijk niet helemaal, want diabetes is namelijk iets chronisch. Heb je diabetes, dan zal je er nooit vanaf komen. Echter, de type 2 variant valt in sommige gevallen met leefstijl-aanpassingen beter onder controle te krijgen. In veel gevallen kan de medicatie verminderd worden of soms zelfs helemaal afgebouwd worden. Je bent dan dus niet van de diabetes af, maar je hebt eigenlijk een eigen natuurlijk medicijn gevonden.
En nogmaals, dit geldt zeker niet voor iedereen. De resultaten laten echter wel zien dat bewegen een heel positief effect heeft.

Veel patiënten met diabetes type 2 hebben overgewicht. Doordat de vetcellen veel energie nodig hebben, maar helaas niet meer insuline-gevoelig zijn, kan de insuline zijn werk niet doen. Deze blijft ronddwalen in het lichaam en zet zich om in vet. Je zult misschien begrijpen dat het een vicieuze cirkel wordt, omdat de diabetespatiënt steeds meer vetcellen krijgt…..

Van de Diabetesvereniging kregen wij de informatie dat er vaak weerstand is om te gaan bewegen bij patiënten. Het “moeten-bewegen” wordt vaak gekoppeld aan het “moeten-afvallen”. Echter zijn er hele andere redenen om als diabetes patiënt te blijven of gaan bewegen. En onderschat niet dat dit voor deze patiënten vaak een veel grotere stap is dan voor een persoon zonder klachten. Het energieniveau van een patiënt ligt vaak veel lager, de angst voor een hypo is vaak aanwezig en eventuele andere klachten maken de stap soms groot.

Ik hoop echter met de volgende effecten van lichaamsbeweging mensen met diabetes een klein duwtje in de rug te geven om toch te beginnen met bewegen. En doe je dit al, dan hoop ik dat dit een stimulans is om vooral door te gaan. Hierbij de positieve effecten:

  • gunstig effect op nierfunctie
  • stimulering van de bloedsomloop, helpt latere complicaties voorkomen
  • gunstig effect op vetpercentage, botdichtheid en bloeddruk
  • verlaging van de bloedglucose
  • verbetering van de cardiovasculaire conditie
  • verbetering van de cholesterolspiegels van het bloed, een verhoging van het (‘goede’) HDL-cholesterol en vermindering van het (‘slechte’) LDL-cholesterol
  • verhoging van de gevoeligheid van insuline
  • lichaamsbeweging kan een gunstig effect hebben op het (verminderen) van lichaamsgewicht

Wil je meer weten over sporten met diabetes, dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met mij. Ik ben zeker geen medisch expert op het gebied van diabetes, maar ik kan je wel op een verantwoorde manier in beweging brengen. De diabetes-vereniging helpt je ook graag verder met alle vragen over diabetes en alles wat daarbij komt kijken. Verder zal ik binnenkort met een aantal andere trainers op de website vermeld staan van de Diabetesvereniging.
Dus mocht Heemskerk te ver zijn, dan is er vast een goed alternatief in de buurt.

En wil je gaan sporten? Voordat we aan de slag gaan, gaan we natuurlijk eerst eens bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe we dit kunnen gaan aanpakken.

Enthousiast en overtuigd geraakt? Of nog niet helemaal, maar geef je mij het voordeel van de twijfel? Neem dan contact op via mail info@vital24.nl, bel mij op 06-41543800 of vul onderstaand contactformulier in.

12 + 11 =