HRV Lifestyle Analyse

Donderdag 31 januari stond er weer een opleidingsdag in mijn agenda. Deze stond in het teken van de uitslag van mijn HRV Lifestyle Analyse…..Daar ik mijn 40ste verjaardag dit jaar liever met een zonnetje op het strand vier, dook ik op “mijn” dag dus gewoon de schoolbanken in. Nuttiger kon ik mijn 40e levensjaar niet beginnen, al zeg ik het zelf. Met een tas vol lekkernijen, gezonde spanning wat de dag ging brengen reed ik naar Barneveld. Het mekka van de eieren, kip en Amice-opleidingscentrum. Nout was iets verwonderd dat ze op mama’s school geen luizencape hebben, dat er geen feestje bij thuiskomst is en dat het een meer dan normale schooldag ging worden. Lieve Nout: “That’s life :), we doen het echt nog een keer over vriend”.

De schooldag ging echter wel een hele interessante worden, want de rapporten van onze HRV LIfestyle meting zouden doorgenomen worden. Zondag 16 december t/m dinsdag 18 december heb ik 3 volle dagen met 2 sensoren gelopen. Aan het begin even wennen, maar naar mijn mening goed te doen. Je meet hiermee 3 dagen en nachten achter elkaar je hartslag en de variatie in de hartslag intervallen (ook wel hartslag variabiliteit), tijdens je dagelijkse routines op je werk en thuis. Met de hartslag variabiliteit meet je de toestand van je autonome zenuwstelsel: één van onze belangrijkste regelsystemen. Op deze manier kan van minuut tot minuut bepaald worden of je in de actieve stand staat (werken, sporten, etc.) of in de rust stand (slapen, ontspannen). Doordat het een meerdaagse meting is kun je zien hoe het met je balans is gesteld tijdens jouw dagelijkse leven. Tijdens de meting houd je online een logboek bij van je bezigheden. 

Uit de resultaten kon je volgende dingen aflezen:

Manage stress: 
Zie hoe bepaalde gebeurtenissen je lichaam energie vragen of doen herstellen, en hoe je met stress omgaat.

Sport effectief: 
Bepaal of je actief genoeg bent en of je het maximale uit je oefeningen haalt.

Verbeter herstel: 
Ontdek of je voldoende herstelt en hoe je de slaapkwaliteit verbetert.

Maar nu dus de grote vraag….Hoe goed herstel ik zelf, hoe ga ik om met “stress” en wat kan ik verbeteren…..

Manage stress: 
Een mega eye-opener, want lichamelijk en geestelijk herstellen doe je dus niet achter de computer, met een spannend boek of tijdens het eten. Mijn ultieme herstel gebeurt tijdens de nacht en tijdens een wandeling met een vriendin in de duinen. Die 2-wekelijkse traktatie van een dinsdagochtend vrij ga ik er dus zeker inhouden. Het idee dat ik met een dagje computerwerk lekker aan het herstellen ben is helaas ook niet helemaal het geval. Misschien wat naïef, maar als je lichamelijk altijd actief bent met werk, voelt dat soms als echte “ontspanning”. WRONG!!! Een studieboek, etenstijd, het geweldige boek “De Keuze” zijn ook niet de beste keuzes als je para-sympathische zenuwstel (ontspanning) de overhand wilt laten hebben. Toch maar eens opzoek naar meer ontspanning gedurende de dag.

Sport effectief:
Niet erg onder de indruk was ik van het feit dat ik dagelijks meer dan genoeg lichaamsbeweging krijg. 20.000 stappen per dag zijn voor mijn geen uitzondering. Dat ik in mijn marathon voorbereiding niet het maximale uit mijn training haal is ook wel duidelijk. Dit klinkt voor velen misschien onlogisch, maar echt neem van mij aan; er zijn veel betere trainingen dan lange duurlopen. Toch is er een stofje, dat mij er wel heel blij van maakt. Ik knijp mijn ogen dus dicht en ga door met mijn voorbereidingen naar Rotterdam. Met mijn eigen klanten train ik dan ook veel liever HITT, interval en krachttraining. De methodes om snel fit en krachtig te worden.

Verbeter herstel:
Maar dan het mooie van mijn lichaam! Een bijna 100% herstel in mijn slaap, maakt dat ik toch veel aan kan. Enorm verhelderend om te zien hoe belangrijk de slaap is en hoe ik mijn diverse slaapcycli doorloop. Wat ben ik gezegend met zo’n goede nachtrust en daar ben ik echt enorm dankbaar voor.

Mijn leerpunten op mijn 40e verjaardag waren duidelijk. Herstel gedurende de dag moet vaker en bewuster gebeuren.
Dat ik mezelf met ademhalingsoefeningen in herstel-modes kon ademen was echt zo’n eye-opener. Ik ga me de komende tijd nog meer verdiepen in deze mooie rapportage methode en hoop in de toekomst dit misschien ook te gaan toepassen bij het begeleiden van mijn cliënten. Wat een waardevolle 40e verjaardag was dit voor mij. Zonder luizencape, feestje en een gewone schooldag, maar enorm leerzaam en interessant. Ik houd ervan!

Slaap lekker!
Het is bedtijd, want morgen staat er een duurloop in Schoorl in de planning.
En ik weet nu, daarna moet ik heel BEWUST herstellen en niet met een spannend boek of een computer.

 

 

 

 

Contactformulier - blog

8 + 3 =