Ik stel ze graag aan jullie voor….

Mijn kritische panel en mijn hardloopschoenen.

Sommige van jullie weten dat ik in het verleden al een aantal marathons heb gelopen. De voorbereidingen verliepen altijd goed, met uitzondering van eenmalig een overbelaste achillespees. Met mijn baan in loondienst, een overzichtelijke agenda, zonder allerliefste Nout waren de trainingen gemakkelijk te plannen. Én was er voldoende tijd voor herstel. De weegschaal van inspanning en ontspanning was gemakkelijk in balans te houden.

Toen ik in 2012 met Vital24 begon, gingen we dus ook gewoon op dezelfde manier door. En eerlijk gezegd heb ik nooit getwijfeld en kon ik dit gewoon heel goed aan. Nu denk ik daar misschien iets anders over. Ik word bijna 40, zal dat het zijn?!

Net voor vertrek van onze wereldreis merkte ik wel wat stress (ik had immers niet de twee beste jaren achter de rug) en mijn werk (dat best veel van mijn lichaam vraagt) enorme invloed op herstel heeft. Mijn toenmalige voornemen om nooit meer een marathon te lopen, heb ik inmiddels laten varen. Alleen, in mijn huidige levensstijl zal de voorbereiding er toch anders uit gaan zien. Ik ben me nog steeds bewust van het feit dat een marathon lopen echt niet het beste is voor een lichaam. Sorry, fanatieke marathonlopers…..

Echter de endorfine, de trots en de kick hebben het toch van mijn geweten gewonnen. Daarom kan ik de echte marathonloper ook zo goed begrijpen 🙂  Ook ík ken dus mijn zwakke momenten; als neef-lief uit Engeland vol enthousiasme vertelt over het idee om “samen” te lopen. Dat samenlopen stelt trouwens niet veel voor, want hij draait z’n hand niet om voor 50-60 km. Maar hierbij zet ik direct zwart op wit 42,2km is míjn max!

Dus geen trainingsschema voor mij, maar lopen op gevoel. Dat betekent dat ik alleen ga hardlopen als ik zeker weet dat de training mij iets gaat brengen. Ben ik moe en futloos, dan laat ik de schoenen dus in de kast staan. Dit klinkt duidelijk, maar toch heb ik een intern kritisch panel (zoals mijn bedrijfscoach Wendy dit noemt) die regelmatig fluistert in mijn oor:

“Moeten er geen kilometers gemaakt worden.”
Ik denk dat de meeste van jullie mijn panel ook wel kennen. “Zou je dit nu wel doen” , “Neem gewoon gezellig een wijntje” , “Begin er maar niet aan, want het gaat toch niet lukken”, “Sporten houd je toch nooit vol”. Zo kan ik nog tig voorbeelden noemen van panels die regelmatig bij Vital24 voorbij komen. Dus geloof me: “Je bent echt niet de enige”. Er zijn miljoenen kritische panels op deze wereld. En wil je hier eens over praten? Neem gerust eens contact met mij op.

Wat doe ik nu om toch mijn eigen plan te trekken en kritische Sjaak en Marian achter me te laten.
– Ik vertrouw op mijn eigen kennis en vaardigheden.
– Ik heb een duidelijk voor- & tegen-overzicht gemaakt.
– Mijn mooie prestatie van de Halve Marathon in Egmond probeer ik me steeds voor de geest te halen. Daaruit blijkt dat ik in vorm ben, ondanks de weinige trainingskilometers. Dat het hier om 21km gaat i.p.v. 42km laat ik in het midden. 
– Welke feiten gebruiken Sjaak en Marian eigenlijk en waar zijn de adviezen op gebaseerd? Is dit wel zo realistisch?

En kom ik toch in de verleiding iets te veel te luisteren naar dit panel? Dan pak ik snel mijn theorie er weer bij en maak ik zo snel mogelijk korte metten met hen. En echt, dit maakt het in veel gevallen een stuk gemakkelijker.

En dan als laatste stel ik nog even voor: Mr. ON & Mrs. New Balance, mijn nieuwe set hardloopschoenen.
Zij gaan mij de komende weken hopelijk weer mooie kilometers bezorgen.
Ze hebben nu al meer dan een week in de kast gestaan, dus ik kan niet wachten om ze echt te introduceren in het mooie Heemskerk e.o..
De eerste duurloop na Egmond staat gepland, aanstaande zondag in Apeldoorn.
Nu maar hopen dat ik na het feestje, dat we zaterdag hebben in Gorssel (Deventer), voldoende energie en fut heb.
Wanneer dit niet het geval is, dan mag ik natuurlijk niet eens lopen.

Echter, mijn doel is Rotterdam dus daar houd ik gewoon rekening mee. Commitment noemen ze dat!

Contactformulier - blog

3 + 15 =