Mijn snijzaalavontuur in 2019

“Wat een mooi en leerzaam avontuur, mijn bezoek aan de snijzaal van UMC Rotterdam”.

Onder het mom van “Beter te vroeg dan te laat” meldde ik me zaterdag 7 december om 9:30 uur in het UMC Rotterdam. Mijn uitje “Snijzaal” was daar!. Na al een aantal keren buiten de boot gevallen te zijn, hing de witte jas nu voor mij klaar. Met nog ongeveer 30 andere studenten stonden wij lichtelijk gespannen te wachten wat er de komende 2,5 uur allemaal zou gaan gebeuren. Rond 11:00 uur gingen we eindelijk langs de paspoortcontrole en werd ons duidelijk waar de reis heen ging:  – Kelder > Etage -3

Het snijzaal-avontuur ging beginnen. Een heel leerzaam avontuur….

De 2 komende uren zouden wij via een roulatiesysteem de verschillende tafels afgaan. Aandacht voor de perifere gewrichten, de spijsvertering, de fasciale anatomie en het zenuwstelsel. Mijn kennis op anatomie is weer bijgeschaafd. In alle jaren opleiding wordt ons lichaam ontleed en kijken wij binnen de anatomie naar de functie van de verschillende onderdelen. Natuurlijk is er aandacht voor de samenhang, maar na dit avontuur vraag ik me werkelijk af of het bestuderen van losse organen, spieren, weefsels wel enige zin heeft. Wat een magisch samenspel van spieren, weefsels, organen en nog veel meer is ons lichaam.

Natuurlijk kan ik mijn inzichten delen, maar mocht je meer willen weten dan bespreek ik dit graag een keer onder het genot van een kopje koffie. Het samenspel van middenrif, hart en hartzakje tijdens de ademhaling was zo duidelijk, dat ik hier in de toekomst zeker meer focus op ga leggen. Mijn pijler “Ontspanning” als vitalteits-coach heeft weer even een aandachtsspier getriggerd. Een juiste ademhaling is zo belangrijk, dat ik hier graag binnenkort meer aandacht aanbesteed via een blog.

En last but not least:

Voor mij is er na deze ervaring weer een nieuw soort “Hero” geboren: iedereen die zijn lichaam afstaat aan de wetenschap.
Daardoor kunnen wetenschappers, artsen en artsen in opleiding dagelijks nieuwe kennis op doen en zorgen dat we steeds meer te weten komen over ons magisch lichaam. Chapeau voor al deze helden!

 

Contactformulier - blog

13 + 10 =